10 خاصیت شگفت انگیز عسل برای سلامتی

از قدیم الایام عسل به دو شیوه دارویی و غذایی مصرف شده است. عسل سرشار از ترکیبات سودمند گیاهی است و فواید دارویی زیادی دارد. استفاده از  عسل برای شیرین کردن در مقایسه شکر که فاقد ارزش غذایی است بشدت توصیه می شود.

1- عسل دارای چندین ماده مغذی ضروری

عسل چیست؟ عسل مایعی شیرین و غلیظ است که توسط زنبورها تهیه می شود. مراحل تولید عسل توسط زنبورعسل به این صورت است،در ابتدا زنبورعسل شیرینی و قندی که عمدتا از شهد شیرین گلهاست از طبیعت جمع آوری می کند سپس زمانی که زنبور در داخل کندو است بطور مرتب شهد را هضم می کند و دوباره آن را پس می دهد. محصول نهایی عسل است، عسلی که در شش گوشه های شانهای عسل انبار می شود تا بعدا توسط خود زنبورها آماده مصرف شود.

یک قاشق عسل (21 گرم) شامل 64 کالری انرژی است و حاوی 17 گرم قند گلوگز، فروکتوز،مالتوز و ساکاروز است. عسل تقریبا بدون فیبر، پروتئین و چربی است.

عسل شامل مقدار ناچیزی – کمتر از 1% – ویتامین و مواد معدنی است که برای تامین مایحتاج روزانه این مواد در بدن تنها توسط عسل باید مقدار زیادی عسل مصرف شود. همچنین عسل حاوی مواد زیست فعال گیاهی و آنتی اکسیدان است. عسل های تیره شامل درصد بیشتری از این مواد هستند.

2- عسل های با کیفیت سرشار از آنتی اکسیدان هستند

عسل های با کیفیت حاوی بسیاری از آنتی اکسیدان های مهم هستند که شامل اسیدهای آلی و ترکیبات فنلی مانند فلاونوئیدها هستند. دانشمندان بر این باورند که این ترکیبات خاصیت آنتی اکسیدانی به عسل می دهند. عسل گندم سیاه که رنگی به مراتب تیره هم دارد شامل آنتی اکسیدان زیادی است. خاصیت آنتی اکسیدان ها در این است که احتمال حمله قلبی، انواع سکته و تعدادی از انواع سرطان را کاهش می دهد.

3- برای بیماران دیابتی کمترین ضرر را در مقایسه با شیرینی های دیگر دارد.

شواهد موجود در مورد عسل و دیابت متفاوت است. از یک طرف ، می تواند چندین عامل خطر بیماری قلبی را که در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 شایع است را کاهش دهد.
به عنوان مثال ، ممکن است کلسترول بد، تری گلیسیریدها و التهاب را کاهش دهد در حالی که کلسترول خوب را افزایش می دهد. با این حال ، برخی مطالعات نشان داده اند که می تواند سطح قند خون را نیز افزایش دهد(نه به اندازه قند تصفیه شده). گرچه ممکن است عسل برای افراد دیابتی کمی بهتر از شکر تصفیه شده باشد، اما همچنان باید با احتیاط مصرف شود.در حقیقت ، افراد دیابتی ممکن است با به حداقل رساندن همه غذاهای پر کربوهیدرات بهترین کار را انجام دهند.
 
به خاطر داشته باشید که امکان دارد بعضی از عسلها بجای عسل شربت شکر باشند و باید در خرید عسل از برند های مطمئن استفاده کرد. اگرچه تقلب در عسل در اکثر کشورهای جهان غیرقانونی است ، اما همچنان عسل تقلبی یک مشکل گسترده است.

4- آنتی اکسیدان های موجود در عسل می تواند به کاهش فشار خون کمک کند

فشار خون یکی از عوامل حمله قلبی و در کل بیماری های قلب است که عسل می تواند به کاهش آن کمک کند. دلیل این خاصیت عسل به این خاطر است که در عسل آنتی اکسیدان هایی وجود دارد که با کاهش فشار خون در ارتباط است. مطالعات انجام شده بر روی انسانها و موشهای آزمایشگاهی نشان داده که مصرف عسل در کاهش فشار خون مؤثر است.

5- عسل به بهبود کلسترول کمک می کند

کلسترول های بد به مقدار زیاد در خون یکی از عامل های بیماری های خطرناک قلبی است. این نوع از کلسترول باعث کوجک کردن شریان های قلبی و عروقی می شود و می تواند باعث تجمع چربی در قلب گردد و نهایتا خطر ابتلا به سکته قلبی و مغزی را افزایش می دهد.
در بعضی از منابع نشان داده شده است که عسل سطح کلسترول خون را بهبود می دهد. عسل باعث می شود کلسترول های بد خون کاهش پیدا کنند و کلسترول های خوب افزایش یابد. در یک مطالعه که بر روی 55 بیمار انجام شد و موضوع مطالعه مقایسه عسل با قند معمولی بود نتایج مطالعه به این صورت بود که باعث کاهش 5/8 درصدی کلسترول های بد و افزایش 3/5 درصدی کلسترول های خوب شد. همچنین باعث کاهش 1/3 درصدی وزن افراد حاضر در تحقیق شد.

6- عسل می تواند باعث کاهش تری گلیسریدها شود

یک دیگر از عوامل خطر ابتلا به بیماری های قلبی افزایش تری گلیسریدها است. یکی از عوامل دیابت نوع 2 افزایش تری گلیسریدها است. سطح تری گلیسرید در رژیم هایی با قند و کربوهیدرات های تصفیه شده افزایش پیدا می کند. در مطالعات انجام شده مصرف عسل با کاهش سطح تری گلیسرید در ارتباط بوده است و این کاهش سطح تری گلیسرید زمانی که عسل بعنوان جایگزین شکر و قند بوده بیشتر نمایان بوده است.

7- آنتی اکسیدان های موجود در عسل اثرات مفیدی بر سایر بیماری های قلبی دارد

عسل منبع غنی فنل ها و سایر آنتی اکسیدان ها است. بسیاری از این مواد در بهبود بیماری های قلبی مؤثر است. این مواد باعث افزایش جریان خون در قلب می شود و همچنین به جلوگیری از بوجود آمدن لخته خون کمک کند که یکی از عوامل بوجود آمدن سکته های قلبی و مغزی است. در یکی از مطالعات نشان داده شده است که مصرف عسل قلب را در برابر استرس اکسیداتیو مقاومت می کند.

 

8- عسل باعث بهبودی سوختگی و زخم می شود

در زمان مصر باستان از درمان موضعی عسل برای بهبود زخم و سوختگی استفاده می شد، امروزه نیز این درمان کاربرد دارد. مقالات زیادی در رابطه با عسل و تاثیر آن در بهبود زخم نشان داده که عسل برای سوختگی با ضخامت جزئی و زخم هایی که بعد از جراحی آلوده شده اند بسیار مؤثر است. همچنین عسل یک درمان خوب برای زخم های پای دیابتی است که امکان دارد که به قطع پا ختم شود بشمار می رود. در یکی از مطالعات تاثیر عسل در بهبود زخم 46% عنوان شده و درمطالعه ای دیگر نیز تاثیر عسل موضعی برای زخم های دیابتی 97% بیان شده است.
محققان بر این باورند که قدرت درمانی عسل از اثرات ضد باکتری و ضد التهابی و همچنین توانایی آن در تغذیه بافت اطراف زخم حاصل می شود. علاوه بر این، عسل می تواند به درمان سایر بیماری های پوستی ، از جمله ضایعات پسوریازیس و تبخال کمک کند.

9- عسل می تواند به قطع کردن صرفه کودکان کمک کند

سرفه یک مشکل شایع در کودکان مبتلا به عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی است. این نوع عفونت ها می تواند خواب و نحوه زندگی کودکان و حتی والدینشان را تحت تاثیر قرار بدهد. با این حال همیشه داروها و شربت های سرفه کارساز نیست با اینکه می تواند عوارض جانبی هم داشته باشد. با این وجود امکان دارد عسل انتخاب بهتری باشد که شواهد و تحقیقات نشان داده که بسیار مؤثر است. با این حال به دلیل خطر ابتلا به بوتولیسم، مصرف عسل برای کودکان زیر یکسال توصیه نمی شود.
 

10- با وجود اینکه خوشمزه است! کالری و قند زیادی دارد

عسل یک جایگزین سالم و خوشمزه برای شکر است. در خرید عسل طبیعی حتما مارک ها و برندهای با کیفیت را انتخاب کنید زیرا ممکن است در برندهای بی کیفیت عسل با شربت شکر مخلوط شده باشد. و همچنین در نظر داشته باشید که همچنان عسل دارای کالری و قند زیادی است و در حد متوسط مصرف شود. مزایای عسل زمانی مشخص می شود که به جای دیگری شیرین کننده ها یا به جای مربا استفاده شود.  و در نهایت توجه داشته باشید که عسل نسبت به شکر و شربت ذرت و سایر شیرینی ها کمترین ضرر را دارد.

Leave a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *